Fills, escola, privacitat i imatges

#alvostrecostat

Ja em superat la tornada a l’escola, i amb ella també han tornat les rutines diàries, els llibres, les extraescolars… Tota una roda que es va posar en marxa a principis d’estiu amb les matriculacions. 

Personalment, el procés de matriculació al centre educatiu em va semblar fascinant (disculpeu-me, jo era de les nenes a les qui l’estiu se'ls feia llarg i no veia el moment de tornar a carregar-me la motxilla esperant amb candeletes l’inici del nou curs). Com us deia, tot un ritual metòdic i estudiat: signa aquí pels llibres, aquí per a que et cobrem X, aquí per a l’AMPA… I tot, absolutament tot, amb les seves degudes clàusules de protecció de dades.

La famosa protecció de dades. Allò que és d’obligat compliment però que a la majoria fa mandra. Menys quan afecta als nostres fills, llavors volem llegir-nos tota la lletra petita (i si no ho feu, us ho recomano).

Dades, protecció i escola

Els centres educatius remenen moltes dades personals, però moltes, i de menors en el seu gruix més important. Algunes són dades bàsiques i òbvies com el nom, cognoms, DNI, nom dels pares… Altres però, són més delicades, i poden anar des de si l’alumne té alguna al·lèrgia alimentària a l’existència d’alguna malaltia greu o si hi ha problemàtiques familiars, entre moltes d'altres.

A través de la recent guia sectorial que ha publicat l’Agència Espanyola de Protecció de dades (AEPD) dirigida als centres escolars, tant el cos directiu i educatiu com els propis pares i familiars disposem d’un detallat informe on s’especifiquen les situacions en què entra en joc la protecció de dades dins l’àmbit escolar.

Un exemple, si us plau

Nosaltres hem volgut centrar-nos en un dels aspectes que més controvèrsia pot generar com és el de les imatges, per la facilitat que hi ha avui dia per captar-les en qualsevol lloc i moment. 

Comencem pels possibles fotògrafs: el centre escolar, els pares/mares/familiars i terceres persones. I posem les situacions:

Si parlem d’imatges / vídeos realitzats durant l’activitat escolar amb finalitats educatives, com per exemple, crear aquells murals que es penjaràn a les parets del centre per a que els pares i mares els puguem escanejar buscant els nostres angelets, l’escola no està obligada a sol·licitar cap consentiment, ja que les imatges no passaràn a l’àmbit públic. Fora d’aquesta finalitat educativa, tota imatge o enregistrament en vídeo del qual es vulgui fer difusió haurà de tenir el consentiment dels interessats (els nens, pares/mares o tutors legals), als quals se'ls haurà d’haver informat prèviament de la finalitat de les imatges / vídeos. 

Si les imatges es prenen per compartir-les amb els pares i mares, per exemple, per a que vegin com es desenvolupa una activitat concreta dins el centre, la compartició s’haurà de dur a terme en un entorn segur que garanteixi la privacitat i seguretat de les imatges, com pot ser l’ús d’una Intranet on cada usuari tingui el seu usuari i contrasenya.

A títol individual, un professor/a pot decidir fer fotografies o enregistrar un vídeo com a motiu d’algun exercici de classe. En aquest cas, les imatges i vídeos només poden ser accessibles pels interessats: alumnes i/o pares/mares, però MAI es podran fer públiques sense el previ consentiment i informació de la finalitat.

En esdeveniments festius (Castanyada, Nadal, Sant Jordi…) és molt típic fer festivals, i encara més típic, que tots els familiars estiguem amb la llagrimeta i el mòbil en mà volent captar el debut estel·lar dels nostres petits artistes. Podem guardar tants records del moment com vulguem, però només per a ús privat i familiar, res de publicar-ho a Internet o xarxes socials. 

Si és la mateixa escola o mitjançant un tercer qui capta les imatges, caldrà tenir el consentiment previ dels interessats i haver-los informat degudament de la finalitat de les imatges. 

Seria bo que el centre informi dels drets i deures dels pares/mares i familiars respecte a aquest tipus de gravacions, ja que queden fora de l’àmbit d’aplicació de la normativa de protecció de dades. Així mateix, el centre té potestat per decidir si permet o no l’enregistrament d’aquests actes per part dels pares i mares, és a dir, que pot decidir prohibir que es facin fotografies o es gravin vídeos. 

I per últim, quan es realitzin activitats fora de l’àmbit escolar, la gravació d’imatges queda supeditada al previ consentiment dels interessats. Si les imatges les pren un tercer (l’empresa o entitat responsable de l’activitat, per exemple, un museu o un club esportiu) serà aquest qui haurà d’obtenir els respectius consentiments. 

Vist així, donen ganes de demanar tota la documentació que hem signat durant la matriculació dels nostres fills i tornar-la a llegir, oi?